Als het aankomt op make-up, kan een bronzer een krachtig hulpmiddel zijn om je gezicht te contouren en een warme gloed toe te voegen. Helaas kunnen sommige commerciële bronzers prijzig zijn en vol zitten met chemicaliën. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige ingrediënten uit je keuken de perfecte DIY bronzer maken, die niet alleen budgetvriendelijk is, maar ook goed is voor je huid. In dit artikel zal ik je laten zien hoe je dat doet.

Wat heb je nodig voor bronzer?

Om je eigen bronzer te maken, heb je slechts enkele basisingrediënten nodig. Hier is een lijst met wat je moet verzamelen:

 1. Cacaopoeder: Dit zal de basis vormen van je bronzer en zorgt voor een warme tint.
 2. Maïszetmeel: Maïszetmeel helpt om de textuur van de bronzer te verbeteren en maakt het makkelijker aan te brengen.
 3. Kaneelpoeder: Kaneel voegt een vleugje warmte toe aan de bronzer en zorgt voor een subtiele geur.
 4. Nootmuskaat: Nootmuskaat voegt diepte en een lichte glans toe aan je bronzer.
 5. Optionele oliën: Je kunt een paar druppels jojoba-olie of kokosolie toevoegen voor een gladde textuur en extra hydratatie (niet verplicht).

Hoe maak je bronzer?

Nu je alle ingrediënten hebt verzameld, is het tijd om je DIY bronzer te maken. Volg deze eenvoudige stappen:

 1. Meng de droge ingrediënten: Neem een kleine kom en meng 2 eetlepels cacaopoeder, 1 eetlepel maïszetmeel, een snufje kaneelpoeder en een snufje nootmuskaat. Je kunt de verhoudingen aanpassen afhankelijk van hoe donker je je bronzer wilt hebben.
 2. Voeg optionele oliën toe: Als je extra hydratatie wilt toevoegen aan je bronzer, kun je nu een paar druppels jojoba-olie of kokosolie toevoegen. Meng goed tot je een gladde pasta hebt.
 3. Test de kleur: Test een klein beetje van je bronzer op je huid om te zien of de kleur goed bij je past. Je kunt altijd meer cacaopoeder toevoegen voor een donkerdere tint.
 4. Bewaar het in een container: Giet je zelfgemaakte bronzer in een schoon, leeg make-updoosje of een klein glazen potje. Zorg ervoor dat je het goed afsluit om te voorkomen dat het uitdroogt.

Hoe gebruik je bronzer?

Je zelfgemaakte bronzer is nu klaar voor gebruik! Hier zijn enkele tips voor het aanbrengen:

 1. Voorbereiding: Begin met een schone en gehydrateerde huid. Breng eerst je foundation en concealer aan indien gewenst.
 2. Bronzer aanbrengen: Gebruik een grote make-upkwast om je bronzer aan te brengen. Tik voorzichtig het teveel aan poeder van de kwast af.
 3. Contour: Breng de bronzer aan op de plekken waar de zon je gezicht natuurlijk zou raken, zoals je jukbeenderen, voorhoofd en neusbrug. Blend goed voor een natuurlijke uitstraling.
 4. Opbouwen: Als je een intensere bronzing wilt, kun je altijd een tweede laag aanbrengen. Ga echter voorzichtig te werk om te voorkomen dat het te donker wordt.
 5. Afwerken: Breng de rest van je make-up aan en werk af met een setting spray om alles op zijn plaats te houden.

Waarom DIY bronzer?

Het maken van je eigen bronzer heeft enkele voordelen. Ten eerste weet je precies welke ingrediënten je op je huid aanbrengt, wat vooral belangrijk is als je een gevoelige huid hebt. Daarnaast kun je de kleur aanpassen aan je eigen huidtint, wat resulteert in een natuurlijke en vleiende look. Bovendien bespaar je geld, omdat je geen dure make-upproducten hoeft te kopen.

Kortom, het maken van je eigen bronzer is een leuke en creatieve manier om je schoonheidsroutine te verbeteren. Met slechts enkele eenvoudige ingrediënten kun je een natuurlijke, budgetvriendelijke bronzer creëren die perfect bij je past. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geef je huid die prachtige, zonovergoten gloed die je verdient!