Het laten zetten van een tattoo is een spannende en artistieke manier om jezelf uit te drukken. Maar zodra de naald zijn werk heeft gedaan, begint een cruciale fase: de nazorg. Een goede verzorging is essentieel voor het behoud van de schoonheid en gezondheid van je tattoo. In deze blog bespreken we hoe je je tattoo optimaal kunt verzorgen.

Direct na het zetten van de tattoo

 1. Bescherming en reiniging: Wanneer je tattoo artist klaar is, zal hij of zij de getatoeëerde huid bedekken met een steriele verband of plastic folie. Dit helpt om infecties te voorkomen en geeft je tattoo de tijd om te beginnen met genezen. Volg de instructies van je artiest over wanneer je het verband mag verwijderen, meestal is dit na een paar uur.
 2. Milde reiniging: Zodra het verband verwijderd is, moet je de tattoo voorzichtig wassen met lauwwarm water en een milde, geurloze zeep. Dep het gebied daarna zachtjes droog met een schone handdoek of keukenpapier.

De eerste weken

 1. Hydrateren: Na het reinigen is het belangrijk om een speciale tattoo nazorgcrème of lotion aan te brengen om de huid gehydrateerd te houden. Doe dit meerdere keren per dag. Gebruik geen vaseline of petroleumhoudende producten, omdat deze de poriën kunnen verstoppen.
 2. Vermijd zon en zwemmen: Houd je tattoo weg van direct zonlicht en vermijd zwemmen in zwembaden, de zee, of baden. Deze kunnen je tattoo irriteren en het genezingsproces verstoren.
 3. Niet krabben of plukken: Het is normaal dat je tattoo gaat jeuken tijdens het genezingsproces. Krab of pluk echter niet aan de korstjes die zich kunnen vormen, omdat dit de inkt kan beschadigen en littekens kan veroorzaken.

Langdurige zorg

 1. Blijf hydrateren: Ook nadat je tattoo volledig genezen is, is het belangrijk om de huid gehydrateerd te houden. Dit helpt om de kleuren levendig te houden en de huid gezond.
 2. Bescherming tegen de zon: Langdurige blootstelling aan de zon kan de kleuren van je tattoo vervagen. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge SPF om je tattoo te beschermen als je in de zon bent.
 3. Gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl heeft een positieve invloed op je huid en dus ook op je tattoo. Zorg voor een gebalanceerd dieet, voldoende hydratatie en vermijd overmatig alcoholgebruik en roken.

Veelgemaakte fouten bij tattoo verzorging

 • Te veel product gebruiken: Te veel zalf of lotion kan de huid verstikken en het genezingsproces vertragen. Een dun laagje is voldoende.
 • Niet luisteren naar je artiest: Volg altijd het advies van je tattoo artiest, aangezien zij ervaring hebben met wat het beste werkt voor hun werk.
 • Te vroeg zonnebaden: Dit kan ernstige schade aan de kleuren en kwaliteit van je tattoo veroorzaken.

Conclusie

Een tattoo is een kunstwerk op je lichaam en vereist zorgvuldige nazorg om de kwaliteit en schoonheid ervan te behouden. Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je tattoo mooi geneest en er jarenlang fantastisch uitziet. Onthoud dat elke huid anders reageert, dus luister goed naar je lichaam en pas de verzorging zo nodig aan. Jouw tattoo is een deel van jou en verdient de beste zorg!