Als je ooit geïntimideerd bent geweest door de wereld van oogschaduw, weet dat je niet alleen bent. De schappen staan vol met pallets in alle denkbare kleuren, met zoveel verschillende texturen en finishes. Maar vrees niet! Deze beginnersgids is hier om je stap-voor-stap door het proces te leiden. Voor je het weet, heb je de basis onder de knie en kun je je creativiteit de vrije loop laten.

Stap 1: De basis

Voordat je begint, is het belangrijk om te zorgen voor een goede basis. Dit betekent een gereinigde en gehydrateerde huid. Gebruik hierna een oogschaduwbasis of primer. Waarom? Dit zorgt ervoor dat je oogschaduw beter blijft zitten en dat de kleur intenser wordt. Een klein beetje is al genoeg. Verdeel het over het hele ooglid, van de wimperlijn tot aan de wenkbrauw.

Stap 2: Kies je kleuren

Als beginner raad ik je aan te beginnen met een palette dat een mix heeft van matte basis kleuren en een paar shimmer kleuren. Denk aan een palette met nude tinten. Hiermee kun je verschillende looks creëren zonder je overweldigd te voelen.

Stap 3: De overgangskleur

Begin met het aanbrengen van een matte overgangskleur in je arcadeboog. Dit is de vouw in je ooglid wanneer je je ogen opent. Kies voor een kleur die net iets donkerder is dan je eigen huidskleur. Gebruik een zachte fluffy kwast en beweeg in ronddraaiende en vegende bewegingen.

Stap 4: Het bewegend ooglid

Voor deze stap kun je een wat meer opvallende kleur kiezen, zoals een shimmer. Breng de kleur aan op het bewegend ooglid. Gebruik hiervoor een platte kwast. Je kunt de kleur intenser maken door je kwast lichtjes nat te maken.

Stap 5: De buitenste ooghoek

Om je ogen wat meer definitie te geven, kun je een donkerdere kleur aanbrengen in de buitenste ooghoek. Gebruik hiervoor een kleinere, puntige kwast. Blend goed om harde lijnen te voorkomen.

Stap 6: De onderste wimperlijn

Om je ooglook compleet te maken, kun je dezelfde overgangskleur lichtjes aanbrengen op je onderste wimperlijn. Gebruik hiervoor een klein, plat kwastje.

Stap 7: De binnenste ooghoek en wenkbrauwbot

Om je ogen te laten stralen, kun je een lichte shimmer aanbrengen in de binnenste ooghoek en net onder het wenkbrauwbot. Dit geeft een mooie, frisse uitstraling.

Stap 8: Afwerken

Breng je favoriete mascara aan om je wimpers te benadrukken en je look af te maken. Eventueel kun je nog een eyeliner toevoegen voor meer definitie.

Enkele extra tips voor beginners:

  • Investeer in goede kwasten. Ze maken echt een wereld van verschil in hoe je oogschaduw eruitziet en aanvoelt.
  • Oefening baart kunst. Het is oké als het de eerste keer niet perfect is. Blijf oefenen!
  • Less is more. Begin altijd met een klein beetje product op je kwast. Je kunt altijd meer toevoegen, maar het is lastiger om te veel product te verwijderen.
  • Blend, blend, blend! Dit is de sleutel tot een professioneel uitziende oogschaduwlook. Zorg ervoor dat er geen harde lijnen zijn en dat de kleuren naadloos in elkaar overlopen.

Ik hoop dat deze tutorial je heeft geholpen en dat je nu vol vertrouwen kunt beginnen met het experimenteren met oogschaduw. Het is zo’n leuk proces en een geweldige manier om je creativiteit te uiten.