Het aanbrengen van eyeliner is een kunstvorm die teruggaat tot de oude Egyptenaren, en het is nog steeds een cruciaal onderdeel van veel schoonheidsroutines. Vandaag de dag zwemmen we in een zee van keuzes als het gaat om oogmake-up, maar de twee hoofdrolspelers blijven toch de vloeibare eyeliner en het potlood. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, die we in dit artikel onder de loep zullen nemen om je te helpen de beste keuze voor jouw ogen te maken.

Vloeibare Eyeliner:

Vloeibare eyeliners zijn geliefd om hun vermogen om een strakke, precieze lijn te trekken die de ogen echt laat spreken. Ze zijn verkrijgbaar in een scala van vormen: van pennen en kwastjes tot gelformules die je met een apart kwastje aanbrengt.

Voordelen:

 1. Precisie: Met vloeibare eyeliner kun je superscherpe lijnen en vlekkeloze winged looks creëren. Het is de go-to voor de cat-eye look.
 2. Pigmentatie: De kleurintensiteit is vaak sterker bij vloeibare eyeliners, wat resulteert in een meer dramatisch effect.
 3. Duurzaamheid: Veel vloeibare eyeliners zijn water- en veegvast, wat betekent dat ze de hele dag (of nacht) op hun plek blijven zitten.
 4. Veelzijdigheid: Je kunt variëren tussen dunne en dikke lijnen, afhankelijk van de applicatietechniek en de druk die je uitoefent.

Nadelen:

 1. Moeilijkheidsgraad: Het aanbrengen van vloeibare eyeliner vereist een vaste hand en kan een leercurve hebben. Niet ideaal als je onder tijdsdruk staat.
 2. Droogtijd: Je moet even wachten tot het droog is, anders riskeer je vegen.
 3. Correcties: Foutjes corrigeren is lastig; één foutje kan betekenen dat je opnieuw moet beginnen.
 4. Uitdroging: Vloeibare eyeliners kunnen uitdrogen als je de dop er niet goed op doet, waardoor ze minder lang meegaan.

Potlood Eyeliner:

Potlood eyeliners zijn al jaren een vaste waarde in toilettassen. Ze zijn verkrijgbaar in een breed spectrum van kleuren en formules, waaronder kohl en waterproof opties.

Voordelen:

 1. Gebruiksgemak: Potlood eyeliners zijn makkelijk te hanteren en te slijpen, wat ze ideaal maakt voor beginners.
 2. Smudgeable: Ze zijn perfect om een smokey eye te creëren omdat je ze gemakkelijk kunt uitvegen voordat ze instellen.
 3. Veelzijdigheid: Met een potlood kun je zowel binnen als buiten de waterlijn van het oog werken.
 4. Correcties: Foutjes zijn eenvoudig te corrigeren en vaak kun je ze gewoon uitvegen en opnieuw beginnen.

Nadelen:

 1. Slijpen: Je moet ze regelmatig slijpen, wat productverlies en extra onderhoud betekent.
 2. Duurzaamheid: Ze kunnen gedurende de dag uitlopen of vervagen, vooral als je een vettere huidtype hebt.
 3. Intensiteit: Soms is de kleurintensiteit minder dramatisch, en je moet meer druk uitoefenen om dezelfde opvallendheid te krijgen als bij een vloeibare eyeliner.
 4. Allergieën: Sommige potloden bevatten wassen en oliën die irritatie kunnen veroorzaken, vooral bij gevoelige ogen.

Dus, Welke Moet Je Kiezen?

Je keuze tussen vloeibare eyeliner en potlood hangt echt af van je persoonlijke voorkeur, vaardigheden en het soort look dat je wilt

bereiken. Voor degenen die op zoek zijn naar een langdurige, dramatische en precieze lijn, is vloeibare eyeliner de juiste keuze. Het is ideaal voor een avond uit of wanneer je wilt dat je make-up extra speciaal is en de hele dag blijft zitten. Aan de andere kant, als je een fan bent van een snelle, natuurlijke look of een smokey eye, en een product dat gemakkelijker te manipuleren is, dan is een potlood eyeliner jouw beste vriend.

Hoe Maak Je de Keuze Makkelijker?

 1. Bedenk wat je look moet bereiken: Heb je een evenement waar je scherp voor de dag wilt komen of zoek je naar iets subtiels voor dagelijks gebruik?
 2. Beoordeel je vaardigheden: Ben je nieuw in de wereld van make-up of een doorgewinterde pro? Kies een product dat past bij je comfortniveau.
 3. Overweeg je huidtype: Heb je een vette huid rond je ogen, dan heb je een duurzamere eyeliner nodig, zoals een waterproof vloeibare variant.
 4. Tijd is essentieel: Heb je ’s ochtends maar vijf minuten, dan is een potlood misschien praktischer.

Conclusie

Er is geen ‘one size fits all’ als het gaat om eyeliner. De truc is om te experimenteren en te ontdekken wat voor jou werkt. Misschien vind je dat een potlood perfect is voor je onderste wimperrand, terwijl je voor de bovenste lijn zweert bij vloeibare eyeliner. Of misschien combineer je beide – een potlood voor de basis en een vloeibare liner voor die perfecte wing.

In de wereld van make-up is veel ruimte voor persoonlijke voorkeur en creativiteit. Dus speel met beide typen en kijk welke het beste bij je past, zowel in toepassing als in het effect dat je ermee bereikt. Vergeet niet dat oefening kunst baart, dus neem de tijd om te oefenen en experimenteer met verschillende stijlen en technieken. Uiteindelijk is het jouw unieke oogopslag die telt en met de juiste tools kun je elke look creëren die je maar wenst.